top of page

Blog

Featured Posts

Plantează pentru polenizatori | Polenizarea, un proces esențial pentru viață



#Polenizarea nu este doar o fascinantă poveste a științelor naturii. Ea are o funcție ecologică esențială. Fără polenizare, rasa umană și toate ecosistemele terestre nu ar supraviețui.


Pentru ca o specie (de la cea mai primitivă, până la cea mai evoluată) să poată să supraviețuiască (pe acest frumos pământ), organismele ce aparțin acesteia trebuie să fie capabile să se reproducă și să producă urmași asemănători, capabili de supraviețuire în mediul de viață specific speciei respective.


Polenizarea este un proces vital pentru toate plantele cu flori, fiind procesul prin care acestea se reproduc. Prin polenizare are loc transferul granulelor de polen de la nivelul anterelor staminelor (partea masculină a florii) pe stigmatul lipicios al carpelei (partea feminină a florii) din aceeași floare sau dintr-o floare diferită (de pe aceeași plantă sau o altă plantă din aceeași specie). În urma unei polenizări cu succes, din structurile florii se vor forma fructele, respectiv semințele (un depozit inestimabil de informație, energie, cunoaștere și cultură) - adică punctul de plecare pentru noi organisme, iar pentru noi oamenii originea hranei noastre.


În funcție de (ne)implicarea unor organisme vii în transferul granulelor de polen, există 2 tipuri de polenizare, abiotică (de ex., cea realizată de vânt) și biotică. Polenizarea biotică este rezultatul transferului polenului de către organisme vii (numite polenizatori) şi este cea mai comună formă de polenizare.


În medie (cu mai puține specii în zonele cu climă temperată și mai multe în zonele tropicale), peste 80% din totalul plantelor cu flori au nevoie de polenizatori pentru a se putea reproduce (FAO). Dar despre aceasta, vă povestim în următorul episod al campaniei #PlanteazăPentruPolenizatori.


~•~

Această activitate face parte din proiectul #EducațiePentruSchimbare - '#SnailKidsInMureș#Change starts with #education', finanțat de Uniunea Europeană prin programul LIFE19.

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar EASME nu este responsabilă pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.

~•~


Archive
Follow Us
  • Grey Facebook Icon

Blog

bottom of page