top of page

Blog

Featured Posts

Schimb de semințe pentru un trai cu blândețe

“Indiferent de tipul de eveniment pe care îl organizezi, deții un important potențial de a meșteșugi pe termen scurt o mini-utopie. Ai puterea de a produce schimbare și a lăsa participanților și audienței inspirația de a trăi mai sustenabil. Aceasta este moștenirea și contribuția pe care o poți aduce lumii întregi pentru un viitor mai sustenabil.” ~ Meegan Jones

Asociația Sănătate Urbană și Comunitatea Slow Food Târgu Mureș ∙ Marosvásárhely organizează sâmbătă, 22 februarie 2020, întâlnirea Schimb de semințe pentru un trai cu blândețe.

Evenimentul este dedicat celor care doresc să facă schimb de SEMINȚE, spre a fi sădite în pământ, minte și suflet, în speranța că vor găsi substrat roditor și grija unui GRĂDINAR care să le ajute să se manifeste și să se multiplice.


Acest ‘schimb’ se adresează celor care aleg să dăruiască timp, energie, disponibilitate, abilități și cunoștințe, în scopul de a crea o comunitate locală sănătoasă care își dorește să trăiască sustenabil; celor care aleg să trăiască cu grijă față de natură și față de oameni; celor care înțeleg că este necesar să limiteze consumul resurselor naturale și să reducă generarea de deșeuri, iar atunci când există sunt deschiși să împărtășească surplusul pe care îl au cu cei din comunitatea de care aparțin.

Întâlnirea debutează la ora 10:00 cu un schimb de semințe. Grădinarii, micii producători, fermierii, care au un surplus de semințe curate, sănătoase, reproduc-tibile, locale sau adaptate condițiilor locale, din surse cunoscute, sunt invitați să dăruiască, iar cei care au nevoie de ele să le primească, totul într-un schimb liber, reciproc benefic, lipsit de condiționări.

Întâlnirea va continua cu un seminar pe tema Educația în natură ∙ Semințe pentru viitor, în cadrul căruia invitații vor vorbi despre beneficiile pe care le are asupra dezvoltării copiilor educația în natură, dar și despre importanța educației ecologice pentru un trai durabil. Este vital să creăm legături armonioase între oameni și mediul natural și să încurajăm activitățile în natură în educația timpurie a copiilor, pentru că “Dacă nu suntem dispuși să ne încurajăm copiii să se apropie de natură și să o aprecieze, nu ne putem aștepta ca ei să o iubească și să o protejeze.” (David Suzuki) Pe parcursul întâlnirii, de mânuțele și sufletele creative ale copiilor se va îngriji cu căldură, bucurie, deschidere și răbdare, echipa coordonată de Csilla Ferencz.


PROGRAMUL

🎋 10:00 - 12:00 | Schimb de semințe și plante Schimb liber de semințe curate, sănătoase, reproductibile, locale sau adaptate condițiilor locale, provenite din surse cunoscute.


🎋 12:00 - 14:00 | Seminar 'Educația în natură • Semințe pentru viitor' Prezentări: • Grădinița din pădure. Ce oferă natura copiilor? | Gál Aliz, PeterPan Forest Kids • Protejând natura asigurăm viitorul | Kiss Réka Beáta, Milvus Group • Grădina de legume ca unealtă pedagogică | Baci Cătălina, Școala din Grădină • Think outside the box | Körtesi Sándor, Școala Gimnazială Nr. 7


🎋 11:00 - 14:00 | Copiii naturii De mânuțele și sufletele creative ale copiilor se vor îngriji cu căldură, bucurie, deschidere și răbdare, Csilla Ferencz (Stella.s), Codruța Banu și Katalin Szabó (Spirit Soundz). Atelierul va fi ghidat, în funcție de nevoi, în limbile română, maghiară, engleză, germană (cel puțin).


🎋 11:00 - 14:00 | Să dăruim #SemințeDeSperanță! Pe parcursul evenimentului, sprijinim 2 campanii de strângere de fonduri care au mare nevoie de ajutorul comunității. Nora Ferencz ECHS1 Deficiency - Let`s save Nóra! Împreună pentru Nóra! Együtt Nóráért! • Asociația Tirana Land - Adăpost pentru cai


🎋 10:00 - 13:00 | Bufet convivial • Curat, local, de sezon Degustare de ceai, cafea și preparate aduse de participanți, făcute în casă din ingrediente curate locale.


Lansăm un apel la (co)responsabilitate și îi invităm pe cei care participă la acest eveniment să fie agenți ai schimbării și să ne sprijine în demersul de a crea un eveniment responsabil. În spațiul evenimentului nu vom avea pahare de unică folosință. Vom servi ceai din plante locale și cafea din comerț echitabil doar în ceștile aduse de acasă de fiecare participant în parte. În cadrul bufetului se vor degusta doar preparate ce pot fi servite de către participanți cu mâna, fără a avea nevoie de tacâmuri sau farfurii. Nu vom avea (și rugăm participanții să nu aducă) tacâmuri, farfurii sau alte articole de servit/ambalat mâncarea de unică folosință (fie că sunt din plastic sau din alt material). Vom avea șervete textile reutilizabile, pe care participanții le vor putea folosi, dar îi încurajăm să aibă la ei și unul propriu.

Propunerea noastră este de a ne pregăti (organizatori, parteneri, beneficiari) pentru această întâlnire în așa manieră încât singurele deșeuri pe care le vom genera în mod direct pe parcursul evenimentului să fie resturi organice compostabile (zaț de cafea, plante infuzate, resturi de la fructe, coji de ouă etc.), pe care le vom colecta într-o cutie specială pe care o vom avea la fața locului. În felul acesta, materia organică nu va ajunge la gunoi ci în Grădina Urbană ClaIre, la stația de compost.

Încurajăm fiecare participant să-și asume responsabilitatea pentru posibilele deșeuri pe care le introduce din afară în spațiul evenimentului. De exemplu, dacă o persoană vine de acasă cu o sticlă de băutură îmbuteliată într-un ambalaj de unică folosință (plastic sau alt material), aceasta nu va arunca ambalajul gol în coșul din spațiul evenimentului, ci îl va duce acasă, respectiv la un centru de colectare selectivă.


Vă mulțumim pentru colaborare! Vom reuși să organizăm un eveniment responsabil doar împreună.


Gazda întâlnirii de sâmbătă, 22 februarie, va fi Palatul Culturii Târgu Mureș.

Activitățile din cadrul evenimentului se vor desfășura la etajul al 2-lea, aripa stângă, în Sala Mică, Sala de cor, respectiv holul etajului.



Evenimentul este organizat în spiritul economiei darului. Intrarea este liberă. Organizatori: Asociația Sănătate Urbană ∙ Urban Health by ClaIre, Comunitatea Slow Food Târgu Mureș ∙ Marosvásárhely. Parteneri: Palatul Culturii Târgu Mureș, Muzeul Județean Mureș, salvatorii de semințe curate din județul Mureș, Milvus Group, Grădinița PeterPan Forest Kids, Școala din Grădină, Körtesi Sándor (Directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7), Stella.s, Spirit Soundz, Manufactura de Brânză, 112 Coffee & Co. Vă așteptăm cu drag!

Archive
Follow Us
  • Grey Facebook Icon

Blog

bottom of page