top of page

Blog

Featured Posts

Creștem împreună (în) grădini

“Nu judeca fiecare zi după recolta avută, ci după seminţele pe care le-ai plantat.” ~ Robert Louis Stevenson

Suntem cu toții copii ai naturii. Astfel că ritmul potrivit în care să trăim este acela al “Mamei Natură”, adică al anotimpurilor, al ciclicității, cu darurile și restricțiile aferente. Natura este sursa nevoilor noastre de bază – aer, apă, hrană, adăpost, lumină, căldură, odihnă, haine, fără de care nu putem trăi, astfel că a (ne) educa în spiritul protejării și regenerării acestor resurse este esențial. Și putem face acest lucru într-un singur mod, și anume fiind permanent conectați (direct și indirect) la mediul natural și înțelegând interdependența dintre om și natură.

Iar pentru a crea legături armonioase între oameni și mediul natural, este vital să încurajăm activitățile în natură în educația timpurie a copiilor. Pentru că “Dacă nu suntem dispuși să ne încurajăm copiii să se apropie de natură și să o aprecieze, nu ne putem aștepta ca ei să o iubească și să o protejeze.” (David Suzuki)

O grădină școlară (sau o grădină într-o grădiniță) poate fi un instrument inovator de educație și învățare, care oferă o experiență holistică (trup, minte, suflet) copiilor, un spațiu în care aceștia învață prin joc și explorare despre natură, dar și despre ei înșiși, ca persoane individuale, dar și ca grup. Toate simțurile lor sunt implicate, iar interacțiunile sociale sunt stimulate și îmbunătățite.

Grădinile educaționale sunt modalități prin care copiii învață despre hrana sănătoasă (cultivată prin metode ecologice) și de unde provine aceasta, despre cum cresc plantele și care sunt elementele indispensabile dezvoltării lor (sol, apă, soare/lumină), despre procesele și ciclicitățiile din natură, despre viața din sol, despre bucuria de a descoperi insectele și a privi florile.

O grădină în curtea școlii/grădiniței: - înseamnă oportunitatea de a petrece timp în afara sălilor de clasă, în aer liber și de a experimenta lumea cu toate simțurile; - le permite copiilor să urmărească și să înțeleagă procesul prin care o sămânță devine o plantă; - exemplifică dimensiunea în timp, dar și ca nevoie de resurse, de care au nevoie plantele ca să crească; - îi ajută pe copii să observe interdependențele existente în natură; - le permite să observe diversitatea mare de semințe, respectiv de plante, care pot crește într-o grădină și cum această diversitate crează echilibru și reziliență; - îi învață despre polenizatori și rolul lor în producția hranei; - facilitează discuții despre producătorii de hrană și condițiile de lucru ale acestora, respectiv despre comerțul echitabil; - îi învață despre sezonalitatea produselor și importanța lanțurilor alimentare scurte, încurajând astfel consumul hranei locale, proaspete; - îi responsabilizează pe copii și încurajează lucrul în echipă; - îi învață să planifice un proiect, să-l implementeze, să aibă grijă de el și să se bucure de roade; - poate fi folosită pentru a susține procesul de învățare al aproape oricărei materii școlare dorite - de la matematică la limbi străine.

Nu în ultimul rând, grădinile școlare oferă și numeroase oportunități pentru dezvoltarea legăturilor și a colaborării cu comunitatea locală, prin diferite proiecte școlare adresate publicului, cum au fost, de exemplu, și activitățile pregătite și oferite de elevii din clasa a VII-a B, de la Școala Gimnazială 'Liviu Rebreanu', îndrumați de doamna profesoară Nadia Iernuțan, participanților la evenimentul 'Cultivă zi de zi orașul' din cadrul Nopții Muzeelor, ediția 2019, Târgu Mureș.

Așadar, să continuăm să sădim semințe, pentru că, odată ce își găsesc locul prielnic și au parte de cele necesare pentru a se exprima, semințele curate și puternice, protejate de intemperii, vor germina și se vor transforma în mici plăntuțe, care, îngrijite, vor înflori, fără să se concureze, doar completându-se, pentru a da sens și bucurie spațiului în care cresc; exact ca și oamenii.

Timp de un an (din februarie 2019), am învățat împreună cu copiii din cele 4 unități (pre)școlare (Școala Gimnazială 'Liviu Rebreanu' și Grădinițele cu program prelungit Albinuța, Licurici și Rândunica) că magia (dar și schimbarea, atunci când e necesară) vine din lucrurile simple, pe care avem puterea să le facem zi de zi, cu mâinile noastre, indiferent cât suntem de mici, atâta timp cât este dragoste, răbdare, perseverență și atenție pentru toți cei din jur și pentru natură.

Sunt deosebit de recunoscătoare pentru fiecare copil pe care l-am cunoscut în Grădinile FLORA (au fost în jur de 300), dar și educatorilor și profesorilor care le călăuzesc pașii copiilor. Le mulțumesc că mi-au permis să sădim semințe curate împreună.

Claudia RÂNJA, Biolog Coordonator Proiect Grădinile FLORA • Grădini educaționale

Archive
Follow Us
  • Grey Facebook Icon

Blog

bottom of page